De behoefte aan aanraking

(door Maaike Fischer van Roots to Blossom)

 

Sinds half maart de corona-maatregelen zijn afgeroepen leven we in een 1,5 meter-samenleving. Elkaar stevig beetpakken, een arm om iemand heen slaan, handen schudden, een aai over iemands bol geven en knuffelen...het lijkt bijna tot een ver verleden te behoren.

 

Huidhonger

De opgelegde maatregelen zijn nu weliswaar wat versoepeld, maar niet iedereen durft de 1,5 meter meteen te overbruggen. Voor veel mensen betekent dit dat ze maanden geen lichamelijk contact ervaren.

Dit verschijnsel wordt ook wel ‘Huidhonger’ genoemd. Misschien heb je er wel eens van gehoord. De NPO heeft er een documentaire over gemaakt. Huidhonger kan zulke dramatische vormen aannemen, dat mensen zich minder aanwezig voelen in de omgeving. Ze raken het contact met zichzelf, en het gevoel dat ze een onderdeel zijn van de samenleving, een beetje kwijt.

 

Aanraking is een eerste levensbehoefte!

Baby’s die niet worden aangeraakt groeien niet goed.  Ook ouderen voelen zich mentaal en fysiek beter als ze geregeld met aandacht aangeraakt worden. Lijfelijk contact met een ander mens doet onze stresshormonen afnemen en verbetert onze weerstand. We worden er simpelweg gelukkiger en gezonder van.

 

Als massagetherapeut wist ik wat de 1,5 meter afstand voor sommige cliënten zou betekenen. Daarnaast voelde ik de angst en de spanning in de samenleving gonzen. Daar wilde ik iets positiefs tegenover zetten!

Zo ben ik begonnen met mijn wekelijkse inspiratiemails. Hierin deelde ik informatie, ik sprak meditaties in, nam zelfmassage-video's op, gaf inspiratie om de natuur in te gaan en ik deelde tips over waardevolle documentaires.

 

Zelfmassage

De zelfmassage-video’s waren bedoeld om mensen te inspireren zichzelf aandachtsvol aan te raken. Want ook als je jezelf aanraakt maak je oxytocine en serotonine aan, het helpt spieren te ontspannen en stress te verlagen. Ook door jezelf te masseren lever je dus een waardevolle bijdrage een je eigen geluk en gezondheid.

Bij gebrek aan de aanraking van een liefdevolle partner, van kinderen, vrienden of een professional, is er dus toch iets dat je kunt doen.

 

Met plezier deel ik de zelfmassage-video’s ook met jou, in de hoop dat je er iets aan hebt. Misschien voel je je na afloop wel een stukje blijer, voel je de energie weer stromen en slaap je beter.

 

==> Kijk op de FBpagina van Bewust Utrecht bij 'video's'!

==> Of op ons YouTube kanaal van Bewust Utrecht!

 

Geniet ervan!

 


Leuk als je wilt reageren op deze blog! Dat kan hieronder.

Wil je meer inspiratie? Vraag dan onze nieuwsbrief met actuele agenda aan!

Maaike Fischer

Toen ik burn-out raakte werd duidelijk dat ik iets moest gaan doen dat beter bij mijn gevoeligheid aansloot. In mijn zoektocht naar heling kwam ik in aanraking met verschillende vormen van lichaamswerk. Het werd me heel duidelijk dat heling van binnenuit moet komen en dat het lichaam daarin essentieel is. 

Ik koos ervoor om de opleiding tot integraal-holistisch masseur te gaan doen bij Positive Touch, te Brummen. Alles klopte hierin voor mij! Het is een diepgaande manier van lichaamswerk gecombineerd met coaching. Alle voorheen opgedane ervaring komt hierin samen. Ook nu blijf ik volop leren door het volgen van nascholingen.